Al Dente testar: Prosecco

tid för prosecco! Test av det italienska bubblet

Bubblor = livsnjutning. Självklart rekommenderar vi alla att skåla in sommaren, nya året, födelsedagen, bröllopet, första daten, studenten, möhippan, svensexan eller varför inte bara för att det är en sådan fantastisk dag med ett glas av det italienska mousserande vinet från Veneto.

Vår testpanel har provat och betygsatt fyra av Systembolagets storsäljare. Prosecco är ett område och var tidigare även namn på en druva. 2009 döptes druvan om till Glera för att undvika missförstånd. Prosecco måste innehålla minst 85 procent Glera. 15 procent andra druvor är tillåtna och dessa kan vara Verdiso, Perera, Pianchetti eller Chardonnay. Vinet framställs enligt charmatmetoden som även går under namnet Italienska metoden. Det innebär att vinet jäses en andra gång med socker och tillsatt jäst i temperaturreglerade ståltankar. När vinet blivit kolsyrat kan det buteljeras eller lagras vidare i ståltank innan det fylls på flaska. Prisintervallet på Systembolagets utbud är ganska snävt och de flesta flaskorna ligger runt hundralappen. Prosecco är alltså ett mycket prisvärt alternativ till Champagne där priserna lätt kan skjuta i höjden. Vi lät vår testpanel göra ett blindtest på fyra olika märken Prosecco i samma prisklass och betygsätta dem på en skala mellan 1-5, där 5 poäng är högst. Med på testet var även experten Tina Forsberg som är utbildad sommelier och jobbar idag som vinprovningsledare och erbjuder vinprovningar under namnet Vinprovningar i Luleå. Betygen för de olika flaskorna sticker inte iväg åt något håll och slutsatsen är att de märken vi provade är relativt likvärdiga. Så få inte panik om just din favoritflaska är slut, det står förmodligen en minst lika bra på hyllan bredvid.

TIPS!

Vill du bjuda på en lite mer arbetad fördrink? Bellini görs traditionellt på Prosecco och persikopuré, som kan vara ganska svart att få tag på i Sverige. Sväng enkelt ihop en minst lika god fuskvariant som dina gäster kommer tjata om att få receptet på. Rör försiktigt ut några skedar hallonsorbet eller mangopuré från barnmatsburk(!) i ett halvfullt glas Prosecco. Toppa eventuellt upp glaset med lite extra bubbel.

Cinzano Prosecco

Nr på SB: 77248
Pris/flaska: 109 kr
Betyg: Sammanlagt 15 poäng av max 30
Testpanelen säger: Smakar ganska mycket alkohol, lite besk.
Experten säger: Doftar citrus och gröna äpplen, fin syra, liten sötma, något aggressiv mousse, liten beska. 2 poäng.

Prosecco la Robínía

Nr på SB: 7486
Pris/flaska: 89 kr
Betyg: Sammanlagt 18 poäng av max 30
Testpanelen säger: Torr, fräsch.
Experten säger: Citrus och gröna äpplen, fin syra, torr och inte så mycket frukt, nästan lite alkohol i smaken. Kännbar mousse. 2 poäng.

Castelforte Prosecco

Nr på SB: 7720
Pris/flaska: 89 kr
Betyg: Sammanlagt 17 poäng av max 30
Testpanelen säger: Söt, smakar nästan läsk.
Experten säger: Stenfrukt i doften. Påtaglig syra, fin frukt av päron, liten sötma, fin mousse. 3 poäng.

Läs också:

No data was found

vi ringer tillbaka!

Öppettider i jul:

Beställningar skickas när vi öppnar upp butik & kök den 8/1-24

Kontoret öppet som vanligt alla vardagar (även i mellandagarna) för frågor, offertförfrågningar & bokningar.

Presentkort perfekt julklapp, present eller gåva till den som älskar mat och matlagning

Varför inte ge ett presentkort på matlagningskurs i julklapp till någon du tycker om? Sistaminuten-julklapp: Vi skickar digitalt presentkort för köp senast 23/12 kl. 18.00.

Följ med du med och ha det riktigt kul tillsammans i våra familjära och inbjudande italienska kök!

Öppettider i jul:

Beställningar skickas när vi öppnar upp butik & kök den 8/1-24

Kontoret öppet som vanligt alla vardagar (även i mellandagarna) för frågor, offertförfrågningar & bokningar.