Hur äter italienarna egentligen?

Antipasti, serveras före en måltid square
Hur äter man i italien egentligen

I Sverige gillar vi att äta en rejäl grötfrukost, medan italienarna ofta skrattar åt sådana påfund och nöjer sig med en kaka. När man som svensk hamnar på en italiensk restaurang är det lätt att förvirrat bläddra i menyn och inte riktigt veta vad som är vad. Slipp huvudbry och en kurrande mage och läs vår guide till hur italienarna egentligen äter.

För en italiensk familj börjar dagen med en enkel frukost som består av kaffe för de vuxna och varm mjölk eller kakao för barnen. Till det äter man croissanter eller doppar överblivet bröd i drycken. Fruktyoghurt är också populärt. Frukosten kallas prima colazione.

Huvudmåltiden, pranzo, äter familjerna antingen mitt på dagen eller på kvällen, vilket som passar familjesituationen bäst. Pranzo är en omfattande måltid som börjar med antipasti.

antipasti serveras före en måltid

Antipasti

Ordet antipasti betyder egentligen ”före måltiden” och står för lite småplock, varmt eller kallt, som ska agera aptitretare. Därefter följer de olika rätterna i tur och ordning utan att man, som i den svenska måltidstraditionen, blandar ihop till exempel kött, potatis och sallad på samma tallrik.

Primo, ofta pasta, soppa eller något lättare innan secondo

Primo Piatto

Primo piatto betyder första rätten och den kan bestå av pasta, ris eller soppa.

Secondo, protein i form av kött, fågel eller fisk

Secondo piatto

Secondo piatto står för andra rätten som vanligen är kött, färs eller fisk.

Contorno, tillbehör till middagen som en sallad eller tillagade grönsaker

Contorno

Contorno kan vara ett tillbehör till secondo piatto som exempelvis kokt potatis (patate lesse) till vissa fiskrätter eller en mellanrätt som äts efter secondo piatto, till exempel tomatsallad eller en varm grönsaksrätt.

Dolce, efterrätt eller dessert på italienska

Dolce

Dolce är den lilla söta avslutningen på måltiden. I enkla vardagssammanhang serveras färsk frukt, en kompott eller gelato – äkta italiensk glass. Ska det vara lite extra förekommer tårtor och mer bearbetade efterrätter som Tiramisù eller Panna Cotta som vi är så förtjusta i här i Sverige också.

Med ökande tempo på arbetsmarknaden i Italien och hemmafruns sakta försvinnande så äter ofta italienaren en enklare lunch (colazione) eller omvänt en lättare kvällsmåltid (cena) med ost och kallskuret. Den stora, härliga måltiden hänvisas ofta till helgerna.

Öppettider i jul:

Beställningar skickas när vi öppnar upp butik & kök den 8/1-24

Kontoret öppet som vanligt alla vardagar (även i mellandagarna) för frågor, offertförfrågningar & bokningar.

Presentkort perfekt julklapp, present eller gåva till den som älskar mat och matlagning

Varför inte ge ett presentkort på matlagningskurs i julklapp till någon du tycker om? Sistaminuten-julklapp: Vi skickar digitalt presentkort för köp senast 23/12 kl. 18.00.

Följ med du med och ha det riktigt kul tillsammans i våra familjära och inbjudande italienska kök!

Öppettider i jul:

Beställningar skickas när vi öppnar upp butik & kök den 8/1-24

Kontoret öppet som vanligt alla vardagar (även i mellandagarna) för frågor, offertförfrågningar & bokningar.